Znamenitosti - Stari grad

Stari grad

Grad Krapina i utvrda smještena iznad nje sredinom 14. stoljeća nalaze se pod vlašću hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca. Nakon smrti kralja Ludovika, Krapinu nasljeđuje kralj Žigmund Luksemburški koji je poklanja knezu Hermanu Celjskom kao nagradu za ukazanu pomoć i spašavanje kraljeva života. Kralj Žigmund uzima za ženu Hermanovu kćer Barbaru Celjsku poznatu u narodu kao Crna kraljica. Prema legendi utvrdu Stari grad podigao je jedan od braće Čeha, Leha i Meha. Njihova sestra Vilina ih je izdala i imala dijete s rimskim namjesnikom. Oni su je zazidali u kulu starog grada.

Istraži više

Ljudevit Gaj
Ljudevit Gaj

Ljudevit Gaj (Krapina, 8. srpnja 1809. - Zagreb, 20. travnja 1872.), hrvatski političar, jezikoslovac, ideolog, novinar i književnik. Središnja osoba ilirskog pokreta koja je imala važnu ulogu i u hrvatskom narodnom preporodu.

Park Matice hrvatske
Park Matice hrvatske

Poznato je krapinsko šetalište kojim protječe rijeka Krapinčica.

Festival kajkavske kulture
Festival kajkavske kulture

Festival kajkavskih popevki Krapina jedan je od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala.

Muzej krapinskih neandertalaca
Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca nalazi se na lokalitetu Hušnjakovo u Krapini, uz najpoznatije svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka. Sam lokalitet zaštićen je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj.

Nalazište Hušnjakovo
Nalazište Hušnjakovo

O tumačenju krapinskog nalazišta postoje različite teorije, koje su danas predmet brojnih rasprava. Nakon višestoljetnog postojanja ono je osobito atraktivno upravo zbog svoje paleontološke važnosti i velikog broja fosilnih uzoraka. Zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode RH (1961.), te uvršteno u jedno od najbogatijih paleolitskih staništa neandertalskog čovjeka u Hrvatskoj i Europi.

OŠ Augusta Cesarca
OŠ Augusta Cesarca

Osnovna škola Augusta Cesarca jedna je od dvije osnovne škole koje djeluju u gradu Krapini.

Crkve
Crkve

Sakralni objekti u gradu Krapini: crkva sv. Nikole, crkva sv. Katarine, crkva Majke Božje Jeruzalemske: