Znamenitosti - Festival kajkavske kulture

Festival kajkavske kulture

Festival kajkavskih popevki Krapina jedan je od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala. Prvi je put održan 1966. i od tada do danas njime u Krapini svake godine završava Tjedan kajkavske kulture. Odvija se svake godine u ranu jesen. Od sredine 1970-ih Festival organizira krapinsko Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo.

Festivalom i raznim događanjima veliča se ono izvorno, starinsko i zagorsko.

Festival danas traje sedam dana, a u tom tjednu organizira se gospodarski sajam, koncerti duhovne i zabavne glazbe, izložbe, radionice za odrasle i djecu, kazališne predstave, sportski susreti, predstavljaju se razne zagorske udruge, domaći OPG-ovi…

Istraži više

Ljudevit Gaj
Ljudevit Gaj

Ljudevit Gaj (Krapina, 8. srpnja 1809. - Zagreb, 20. travnja 1872.), hrvatski političar, jezikoslovac, ideolog, novinar i književnik. Središnja osoba ilirskog pokreta koja je imala važnu ulogu i u hrvatskom narodnom preporodu.

Park Matice hrvatske
Park Matice hrvatske

Poznato je krapinsko šetalište kojim protječe rijeka Krapinčica.

Muzej krapinskih neandertalaca
Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca nalazi se na lokalitetu Hušnjakovo u Krapini, uz najpoznatije svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka. Sam lokalitet zaštićen je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj.

Nalazište Hušnjakovo
Nalazište Hušnjakovo

O tumačenju krapinskog nalazišta postoje različite teorije, koje su danas predmet brojnih rasprava. Nakon višestoljetnog postojanja ono je osobito atraktivno upravo zbog svoje paleontološke važnosti i velikog broja fosilnih uzoraka. Zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode RH (1961.), te uvršteno u jedno od najbogatijih paleolitskih staništa neandertalskog čovjeka u Hrvatskoj i Europi.

Stari grad
Stari grad

Među mnogim biserima u Hrvatskom zagorju, ističe se i starodrevni hrvatski grad Krapina kojemu danas pripada i glasovita utvrda smještena na brdu.

OŠ Augusta Cesarca
OŠ Augusta Cesarca

Osnovna škola Augusta Cesarca jedna je od dvije osnovne škole koje djeluju u gradu Krapini.

Crkve
Crkve

Sakralni objekti u gradu Krapini: crkva sv. Nikole, crkva sv. Katarine, crkva Majke Božje Jeruzalemske: