Znamenitosti - Crkve

Crkve

Crkva sv. Nikole najstarija je od svih župa zagorskog arhiđakona. Pretpostavlja se da je već 1193. godine Krapina bila župa. Prvi put se spominje u listini zagrebačkog biskupa Augustina Kažotića od 6. srpnja 1311. godine. Jedan od zaglavnih kamenova ima natpis ,,Ich Jorg Crewz“ i smatra se da je to ime graditelja. Ne zna se kad je izgrađena jer je bila porušena.

Crkva sv. Katarine je najstariji sakralni objekt u Krapini. U samostanu postoji knjižnica utemeljena 1650. godine. Najstarija i najvrednija inkunabula u knjižnici jest ,,Pitanja o dvanaest tema odabranih po volji“. Car Josip II. je dokinuo samostan 1783. te je u samostanu kroz 13 godina bila vojska. Obnovljena je 1800. – 1805. godine. Franjo Čikulin je u njoj 1668. godine podigao kapelu sv. Antuna.

Crkva Majke Božje Jeruzalemske - prema nekim zapisima oko 1669. godine franjevački brat laik fra Joakim pošao je na hodočašće u Svetu Zemlju i tamo dobio kipić Majke Božje koji je bio položen na Isusov grob. On ga je darovao svom bratu Nikoli koji ga je postavio na zid u svojoj kući i svakodnevno se pred njim molio. No njemu je na nesreću izgorjela kuća, a kip Majke Božje ostao je neoštećen. Nikola je čudesni kipić objesio na orah pokraj javnoga puta na javno štovanje, a vjernici su se počeli pred njim moliti te su zadobili mnoga uslišanja. Nakon što je kip ukraden, ali i vraćen natrag, Nikola je dao uz javni put izgraditi kapelicu i u nju položio kipić. Danas na Trški Vrh hodočaste vjernici ne samo iz Krapine i okolice, već iz cijelog Zagorja

Istraži više

Ljudevit Gaj
Ljudevit Gaj

Ljudevit Gaj (Krapina, 8. srpnja 1809. - Zagreb, 20. travnja 1872.), hrvatski političar, jezikoslovac, ideolog, novinar i književnik. Središnja osoba ilirskog pokreta koja je imala važnu ulogu i u hrvatskom narodnom preporodu.

Park Matice hrvatske
Park Matice hrvatske

Poznato je krapinsko šetalište kojim protječe rijeka Krapinčica.

Festival kajkavske kulture
Festival kajkavske kulture

Festival kajkavskih popevki Krapina jedan je od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala.

Muzej krapinskih neandertalaca
Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca nalazi se na lokalitetu Hušnjakovo u Krapini, uz najpoznatije svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka. Sam lokalitet zaštićen je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj.

Nalazište Hušnjakovo
Nalazište Hušnjakovo

O tumačenju krapinskog nalazišta postoje različite teorije, koje su danas predmet brojnih rasprava. Nakon višestoljetnog postojanja ono je osobito atraktivno upravo zbog svoje paleontološke važnosti i velikog broja fosilnih uzoraka. Zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode RH (1961.), te uvršteno u jedno od najbogatijih paleolitskih staništa neandertalskog čovjeka u Hrvatskoj i Europi.

Stari grad
Stari grad

Među mnogim biserima u Hrvatskom zagorju, ističe se i starodrevni hrvatski grad Krapina kojemu danas pripada i glasovita utvrda smještena na brdu.

OŠ Augusta Cesarca
OŠ Augusta Cesarca

Osnovna škola Augusta Cesarca jedna je od dvije osnovne škole koje djeluju u gradu Krapini.